Een slang tussen de ruines van Copan
Door: Matthijs Pontier
Blijf op de hoogte en volg Matthijs
22 Juli 2013 | Honduras, Copán
Bij ruïnes die nog wat minder drastisch gerestaureerd en wat meer begroeid zijn, loop ik om een hoekje en hoor een geluid van een groot dier dat direct voor me vlucht. Het blijkt een gigantische slang te zijn van een meter of vier lang, zwart met gele strepen. Gelukkig is het banger voor mij dan andersom. Het vindt een veilig plekje op de ruïne achter een dikke boom. Toch zie je de kop en de staart nog. Isa en nog twee andere toeristen komen eraan. Ik wijs ze erop dat er een gigantische slang op de ruïnes zit en ze komen kijken. Ze kunnen de slang nog net langzaam achter de ruïnes zien verdwijnen.
Als we uitgekeken halen we onze backpacks weer op bij de ingang en pakken we de bus naar de grens met Guatemala. We willen door naar Antigua maar dat blijkt niet meer te kunnen. We kunnen alleen met twee verschillende busjes naar chiquimal. Een vrouw in de bus zegt dat esquipulas erg leuk is en we besluiten dan maar een nachtje daarheen te gaan vanuit chiquimal. Als we in chiquimal aankomen blijkt onze tas met eten bij de overstap in het eerste busje te zijn blijven liggen. De mensen die onze tassen overtilden en daarbij nogal haast maakten hebben deze niet meegenomen en we hebben dit zelf ook niet doorgehad. Gelukkig zaten er geen hele belangrijke dingen in.
In chiquimal willen we geld pinnen om de bus naar esquipulas te kunnen betalen. Dit blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. Geen enkele pinautomaat accepteert onze maestro pinpasjes. Met een credit card wordt het ook lastig zonder pincode. Geen enkele bank wil een cash advance geven met een van onze pasjes. Een behulpzame man brengt ons uiteindelijk naar een pinautomaat in een supermarkt, die wel met maestro pasjes werkt. Ook laat hij ons zien waar we om deze tijd nog een bus naar esquipulas kunnen vinden.
Als we in Esquipulas aankomen eten we comida tipica bij een restaurantje en vinden we een goedkoop hotelletje.