Pingyao - Reisverslag uit Pingyao, China van Matthijs Pontier - WaarBenJij.nu Pingyao - Reisverslag uit Pingyao, China van Matthijs Pontier - WaarBenJij.nu

Pingyao

Blijf op de hoogte en volg Matthijs

08 Augustus 2012 | China, Pingyao

08-08: PingYao
Als we aankomen in Pingyao worden we direct aangesproken door een mannetje dat ons gratis naar het Harmony hostel wil brengen. We hadden eigenlijk een andere uitgezocht, maar dit was vergelijkbaar, dus we besloten het maar te doen. We keken nog even bij de andere plek, maar de dorms waren daar toch uitverkocht dus we namen.een double in het Harmony hostel voor 100 yuan.
Pingyao blijkt een leuk oud centrum te hebben binnen de stadsmuren, maar is ook behoorlijk toeristisch. We bekijken veel winkeltjes en lunchen bij een plekje wat ook in de Lonely Planet blijkt te staan. In het door Belgen gekoloniseerde tentje eten we dumplings en rijst met kip; allemaal erg lekker.
Omdat de treinreis te kort was voor een echt goede nachtrust besluiten we daarna een middagdutje te doen. 's avonds lopen we nog wat rond en eten we lokale Shanxi berg-noodles in een rode saus met veel knoflook bij een eettentje. De jongens die er ook zitten te eten laten ons nog weten hoe lekker ze zijn en daar is geen woord van gelogen.

09-08:
Omdat we het oude centrum van Pingyao inmiddels wel gezien hebben, besluiten we de volgende dag een fiets te huren. De fietsen die we krijgen blijken nog krakkemikkiger dan de fietsen die we in Amsterdam hebben, maar je komt erop vooruit. De rest van Pingyao is eigenlijk een beetje een saaie industriestad. We lunchen met rijst, groente en omelet en besluiten daarna wat door de velden rond de stad te gaan lopen. Het is lekker rustig, maar wel een beetje vies en modderig. Op de terugweg vinden we wel een supermarkt waar ze een soort crocs-achtige slippers in de aanbieding hebben.
Terug in het hostel eten we soep met ei en mais die erg zoet is, en soep met ei en rund. We ontmoeten een geschiedenis-docent die net Hua Shan beklommen heeft. Hij is erg enthousiast en noemt het zijn beste hike-ervaring ooit. Misschien moeten we hier ook maar heen! Isa heeft dan waarschijnlijk wel wat betere schoenen nodig dan de birkenstocks waar ze nu op loopt.
We vinden een rit met een golfwagentje naar het station voor 8 yuan en stappen op de avondtrein naar Hancheng. De chauffeurs van de golfwagentjes vinden het erg grappig dat we wat van de prijs afdingen en steken hun duim naar ons op.
In de trein is het 'gezellig druk'. Er zijn warm-water taps om noodles te maken en daar wordt veel gebruik van gemaakt. We ontmoeten Fransen die in Maleisie wonen en onderweg zijn naar Xi'an. Omdat de treinreis wat korter duurde dan we verwachtten komen we rond een uurtje of 2:00 's nachts aan in Hancheng.

Tags: pingyao, china