Xi'an en Hua Shan - Reisverslag uit Xi'an, China van Matthijs Pontier - WaarBenJij.nu Xi'an en Hua Shan - Reisverslag uit Xi'an, China van Matthijs Pontier - WaarBenJij.nu

Xi'an en Hua Shan

Blijf op de hoogte en volg Matthijs

11 Augustus 2012 | China, Xi'an

11-08: Xi'an
De volgende ochtend staan we vroeg op om de trein van 7.30 naar Xi'an te pakken. Het blijkt de langzame trein te zijn die om 14:30 aankomt, maar daardoor heb ik wel wat tijd om aan dit reisverslagje te schrijven en wat foto's uit te zoeken.
Het hostel zou ons gratis oppikken van het treinstation als we zouden bellen. Als we dit doen, krijgen we eerst in een beetje een vaag gesprek te horen dat dit op dit tijdstip niet mogelijk is, maar een paar minuten later worden we teruggebeld met de vraag of ik Matthijs ben en dan blijkt het toch te kunnen. De mensen van het hostel zijn heel aardig en als we aankomen krijgen we een blikje cola.
We besluiten nog wat door de stad rond te lopen, door het muslim quarter waar een heleboel straatjes met marktjes zijn. Er worden allerlei lekkere hapjes verkocht. We proeven een gefrituurd broodje met wat groente en vlees erin. Verder bezoeken we de great mosque, de grootste moskee van China. Als avondeten eten we een gerecht waarbij je eerst twee pitabroodjes in een bakje moet verkrummelen. Als je hiermee klaar bent geef je het aan de keuken en doen ze er een soepje bij, met schaap voor mij en met ei, tofu en paddestoelen voor Isa.

12-08: Terracotta Warriors
De volgende ochtend komen we Joyce tegen, een geadopteerd Sri Lankees meisje uit Brabant die Isa eerder in Beijing heeft ontmoet. Ze vraagt wanneer we naar de Terracotta warriors gaan. We stonden net op het punt om daar naartoe te vertrekken en ze gaat met ons mee.
We ontbijten eerst met dumplings en een rijstsoepje bij het station. Daarna pakken we een tourbus naar de terracotta warriors. Dit is een grote ondergrondse tombe voor iemand die dacht dat hij in het hiernamaals een leger nodig zou hebben, en daarom zich met een leger van duizenden levensgrote strijders heeft laten begraven.
Het spektakelstuk is een soort grote hangar met uitgravingen waarin een paar duizend stenen mannetjes staan, met elk een ander gezicht. De bronzen wapens hebben ze niet meer in hun hand en de houten strijdwagens zijn weggerot. De tweede pit is grotendeels nog intact gelaten, wat betekent dat er weinig te zien is. De derde pit is wat kleiner en zou het commandocentrum moeten zijn. Verder is er nog een museum waar wat archeologische vondsten worden getoond.
Als we weer terugkomen in Xi'an willen we wat gaan eten bij het bekendste restaurant van Xi'an wat al meer dan honderd jaar oud is. Er is een uitgebreide kaart met plaatjes en allerlei lekkere dingen. Van deze grote kaart blijken ze echter maar twee gerechten te hebben: hetzelfde als wat we gisteren al gegeten hadden, maar dan geen vega-versie. Er waren nog wel wat vegetarische bijgerechtjes, maar we besluiten toch maar ergens anders te gaan eten, in de muslim quarter. We eten noodles met ei, een pita-brood soepje en een soort gebakken bonen-jelly.
In het hostel willen we nog een biertje drinken. Bij de bar blijkt dit 18 yuan voor een klein biertje. Ik besluit buiten kort op onderzoek uit te gaan en vindt in een steegje een kraampje met daaromheen een paar tafeltjes met Majong spelende Chinezen. Daar kost een groot biertje 2,5 yuan. Onder het genot van dit Hans-bier besluiten we de volgende dag met zijn drieën naar de tombe van Emperor Jingdi te gaan. Dit is een nogal lastig met het OV bereikbare tombe, die wel erg bijzonder schijnt te zijn. Ik kijk nog de laatste paar minuten van Ajax-AZ en daarna gaan we naar bed.

13-08: Tomb of Emperor Jingdi
We staan vroeg op om na het OV-avontuur nog wat tijd te hebben om de tombe van Emperor Jingdi te bekijken. Het blijkt inderdaad niet erg makkelijk bereikbaar met het OV. Eerst stappen we in de verkeerde bus 10 (er blijken er meerdere te zijn). Daarna worden we geholpen door vriendelijke Chinezen die ons in een bus de goede kant op helpen. De aansluiting die we volgens hen moeten nemen blijkt niet te bestaan. Gelukkig is er een Chinees meisje die voor ons met de Chinese 9292ov belt en opschrijft welke bussen we moeten nemen. De bus 4 die we moeten hebben blijkt alleen nog om 14:30 te gaan, dus voor het laatste stuk nemen we een taxi.
Bij de tombe van Emperor Jingdi nemen we per ongeluk de achteruitgang. Hierdoor beginnen we met een film over wat we allemaal te zien krijgen in plaats van wat we allemaal gezien hebben. Het is een soort film met spiegels waardoor het lijkt of de film met 'echte' dingen interacteert. Emperor Jingdi had zichzelf met een ondergronds rijk van dieren en een flink aantal poppetjes laten begraven. Deze poppetjes hadden vroeger beweegbare houten armen, maar deze waren nu weggerot.
De tombe was nog niet helemaal uitgegraven, maar er waren glasplaten neergelegd zodat je over de opgravingen heen kon lopen. Ook was er nog een museum waarin je de uitgegraven poppetjes en beestjes van dichtbij kon bekijken.
De terugreis naar het stadscentrum blijkt een stuk makkelijker dan de heenreis. We eten allerlei hapjes in de muslim quarter. Een soort deeg-met-schapenvlees mixje, een gebakje met gedroogd fruit en noten, noodles met sesam-olie, een rijstsoepje met rozensmaak, gevuld met gedroogd fruit en noten en pittige gebakken aardappeltjes.
Omdat we de volgende dag Hua Shan willen beklimmen, een heilige berg binnen het Taoisme, slaan we op de markt nog wat proviand in: sesam-uien brood en ramadan-koekjes, oftewel noten aan elkaar geplakt met suiker.
's Avonds willen we nog een potje poolen in het hostel. We komen twee Oostenrijkers tegen die het erg grappig vinden hoe we in Nederland ons Duits bijspijkeren door apres-ski muziek. De wedstrijd Nederland-Oostenruijk eindigt uiteindelijk in 3-2.
We wilden de volgende dag. De Oostenrijkers wilden dit ook gaan doen en we besluiten de volgende ochtend allemaal om 7:00 op te staan zodat we de enige bus van 8:30 op het station te kunnen halen.

14-08: Hua Shan
Tegen de eigen verwachting van de Oostenrijkers in, lukt het ons allemaal om op tijd op te staan. We ontbijten met een soort pannenkoek met ei, een soort pindasaus, kroepoek en sla en halen de bus op tijd.
De tourbus naar Hua Shan blijkt 60 yuan te kosten, in plaats van 30 zoals in het hostel verteld werd. Waarschijnlijk is dit omdat we een briefing in het Chinees krijgen van een man die nogal streng overkomt. Een van de Oostenrijkers koopt vuurwerk om het te vieren als we de top hebben gehaald en we maken grapjes over de lawines van stenen die dit zal gaan veroorzaken.
Het is een flinke klim omhoog en heel erg mooi. We lopen eerst langs een beekje tussen de burgen. Daarna wordt het vochtiger en lopen we door een wolk. De donkere begroeiing in de mist geeft het een sprookjesachtig karakter. Wanneer we de North Peak bereiken zijn we boven de wolken uitgestegen. Het is geweldig mooi om de bergpieken boven het wolkendek te zien uitstijgen; alsof je in een andere wereld bent beland.
We lunchen op de North Peak en wandelen daarna nog een stukje verder omhoog, naar de Wuyun piek. Hierna dalen we weer af, omdat we voordat het donker wordt de berg weer af willen zijn en Isa behoorlijk moe begint te worden. De Oostenrijkers klimmen nog een stukje verder en blijven op de berg slapen.
Na de afdaling zijn we wel aan een maaltijd toe. Na eerst een grote linedance-sessie op het stadsplein te hebben bekeken vinden we een betaalbaar restaurantje. Nadat we duidelijk weten te maken dat een aubergine (eggplant) iets anders is dan eieren, eten we een maaltijd die op een enkele zandkorrel na erg lekker is.
Na een meermaals herhaalde vraag of we geen slaapplaats nodig hebben maken we duidelijk dat we al een hostel in Xi'an hebben. Als we vragen hoe we weer in Xi'an terug kunnen komen, wordt gezegd dat we de taxi naar treinstation Hua Shan Noord moeten nemen. Wanneer we daar aankomen zegt de taxichauffeur dat er geen treinen meer naar Xi'an rijden en of we niet terug naar het stadje willen rijden om daar te blijven slapen.
Omdat we weten dat er nog tot 23:30 treinen rijden, besluiten we in het station uit te zoeken hoe het zit. De treinen die nog rijden, blijken vanaf het andere treinstation van Hua Shan te gaan. Een man die naast ons stond toen we uit de taxi stapten is ons achterna gelopen en wil ons wel naar Xi'an brengen voor 400 yuan. Dit willen we natuurlijk niet, maar we moeten wel binnen afzienbare tijd naar het andere station zien te komen. Na wat onderhandelen komen we op een (waarschijnlijk wat te dure) prijs van 25 yuan naar het andere station uit. Hier blijkt de trein 50 minuten vertraging te hebben. We integreren wat met de locals en stappen moe de trein in.

15-08:
Omdat we nogal moe zijn van een volle dag klimmen na een paar vrij korte nachten, slapen we lekker uit. We lopen wat door de stad over markjtes om (veel te veel) proviand in te kopen voor de 16-uur durende treinreis op een hardseat die we vanavond moeten maken.
We eten bij een restaurantje waar in het midden van de tafel een bakplaat zit waarop we zelf ons eten kunnen bakken. We bestellen allerlei spannende Chinese groenten, een paar soorten tofu en een kippenvleugeltje.
In het hostel komen we de Oostenrijkers weer tegen. We pakken onze tassen in en gaan op weg naar de trein. De trein blijkt bizar druk en we zijn een beetje de attractie van de coupe; iedereen vindt ons erg interessant.